Biopuhdistamo

Biopuhdistamossa veden puhdistaminen perustuu biologiseen prosessiin.

Kelluvassa biopuhdistamossa kasvien juuret ulottuvat veteen tarjoten runsaasti kasvupinta-alaa erilaisille mikrobeille. Mikrobit ovat paljaalle silmille näkymättömiä pienelijöitä. Pikkuhiljaa saaren pohjaan muodostuu pieneliöiden ekosysteemi, puhdistava biofilmi. Biofilmi on bakteereja, alkueläimiä ja sieniä sisältävä limainen kerros, jollaisen voi nähdä muodostuneena esimerkiksi biosuodattimien tai jätevesiputkien sisäpinnoille. Mikrobit käyttävät rehevöityneen lammen orgaanisia aineita ravinnokseen samalla puhdistaen ja kirkastaen vettä. Mikrobit kykenevät myös hajoittamaan haitta-aineita harmittomiksi yhdisteiksi.

Kelluvaa saarta voi kutsua myös biofilmireaktoriksi. Biofilmireaktori on
reaktori, jossa suurin osa puhdistusvaikutuksesta saavutetaan tukiaineeseen (eli kelluvan saaren rakenteisiin) kiinnittyneen biofilmin avulla.

Kelluvan saaren kasvuston juuristo antaa suojaisen ja viihtyisän lisääntymispaikan kaloille, mm ahvenille. Tavallaan kelluva saari -taideteko on myös biomanipulaatiota.
Biomanipulaatiota ovat kunnostusmenetelmät, joissa pyritään varsinkin kalakantoja säätelemällä palauttamaan lammen tilan kannalta edullinen ravintoketju ja siten vähentämään sisäistä ravinnekuormitusta. Tyypillinen menetelmä on tehokalastus, joka tehtiin lammessa viime vuonna.

Ymmärtämällä ja "matkimalla" luonnon omia biologisia prosesseja voimme auttaa lähiympäristöämme toipumaan aiheuttamistamme ekosysteemien romahduksista.

Taideteko, pieni kelluva saari, tukee koko sydämellään luonnon monimuotoisuutta. 
Luonnon monimuotoisuuden ylläpito, lajikirjosta huolehtiminen, niin mikrobien, planktonien, sienirihmastojen, kuin puuvartisten kasvien, ja kaikkien eläinten elinympäristöjen suojeleminen on samalla meidän oman ekosysteemimme varjelemista!


Tuula





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti